Wat is AngularJS? Een introductie..

AngularJSHet tijdperk van de simpele website ligt inmiddels al weer enkele jaren achter ons. Websites van nu zijn complexe applicaties waarmee we hotelkamers reserveren, online bestellingen doen, e-mail lezen, agenda’s bijhouden en internetbankieren.
Met de toenemende complexiteit van webapps is ook de code steeds gecompliceerder geworden.

Complexiteit
Ontwikkeltools zijn niet in gelijke mate meegegroeid met die complexiteit. Het is lastig om in een groot project alle onderdelen van elkaar te scheiden, te testen en te onderhouden. Een bibliotheek als jQuery is daar oorspronkelijk nooit voor ontworpen. Zelf JavaScript schrijven en foutloos invoegen voor alle browsers is een hele uitdaging.

In de praktijk komt het er vaak op neer dat de app wordt uitgebreid met een heel scala aan techniekjes en extra libraries voor sliders, carrousels, e-commerce en zo verder. Na een tijdje is de ooit zo cleane webapp een kerstboom van uitbreidingen en jQuery-plug-ins geworden. Vanuit beheeroogpunt is dit een kleine ramp.

AngularJS
Welkom AngularJS! AngularJS is een JavaScript-framework dat geheel ontwikkeld is om tegemoet te komen aan de eisen van grote en complexe webapplicaties. AngularJS is oorspronkelijk gemaakt voor een intern project bij Google, maar inmiddels is er ook een grote open source-community actief.

In AngularJS ontwikkel je niet één grote applicatie waarin alles met alles verbonden is. In plaats daarvan maak je kleinere, gespecialiseerde modules. Deze zijn los van elkaar te ontwikkelen en te testen. Op de plekken waar ze nodig zijn in de applicatie, worden ze dynamisch ingevoegd via het principe van Dependency Injection.

Een applicatie wordt zo bijvoorbeeld verdeeld in modules voor het tonen van gegevens in een HTML-pagina (via het principe van controllers en data binding), modules voor het ophalen en cachen van gegevens van de server (met services en factories), modules voor routing, modules met constanten, een module voor in- en uitloggen in de toepassing en zo verder.

Om aan te sluiten bij onder ontwikkelaars bekende begrippen wordt AngularJS ook wel een JavaScript MVC-framework genoemd (naar het programmeerprincipe Model-View-Controller). Maar hiermee worden de mogelijkheden van AngularJS eigenlijk te kort gedaan. AngularJS is veel meer dan dat.

AngularJS training volgen?
Je kan meer informatie en cursusdata vinden op de ‘Single Page Applications & AngularJS’ cursuspagina, of door een mail te sturen naar info@vijfhart.nl

Client en Server
Kenmerk van AngularJS-applicaties is wel dat de de applicatie in principe volledig in de browser draait. AngularJS is een client-sided framework. De rol van de server wordt verder teruggedrongen, in vergelijking met traditionele webapps van bijvoorbeeld PHP, .NET MVC, Java of Oracle Apex.

AngularJS-toepassingen zijn in principe volledig onafhankelijk van een server. Ze worden via een API voorzien van gegevens. De server hoeft alleen maar de data te serveren waar de app om vraagt. De app zorgt zelf voor het tonen van de gegevens in HTML-templates, biedt voorzieningen voor filteren en sorteren, bewerken, enzovoort. Een AngularJS-applicatie is daarmee eenvoudig te gebruiken in de browser, op mobiele devices en op verschilende platforms. Met aanvullende tools als PhoneGap is een AngularJS-webapp desgewenst om te zetten naar een standalone app.

AngularJS is lastig
Laten we er echter geen doekjes om winden. Het zelf realiseren van AngularJS-applicaties is een pad van vallen en opstaan. Er is ondertussen enorm veel documentatie over te vinden op internet, maar vaak zie je dan door de bomen het bos niet meer.

Het is een goed idee om een training AngularJS te volgen, waarin je behalve alle losse termen ook de context leert waarin alle modules op de juiste wijze worden ingezet. Vragen als ‘Wanneer kies ik eigenlijk voor een Service en wanneer voor een Factory?’, of ‘Wat zijn best practices bij security van AngularJS-applicaties?’ worden in hun context en met concrete voorbeelden besproken.

Vijfhart biedt een driedaagse  AngularJS  training waar een ervaren docent alle ins en outs van het framework met je doorneemt. Vanaf een eerste Hello World-voorbeeld tot een complete toepassing. Ook het uitwisselen van gegevens met een server wordt besproken, alsmede het werken met verschillende typen authentication. Na afloop van de training kun je met een gerust hart beginnen aan het realiseren van moderne webapps met AngularJS.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid