Lean Six Sigma, wat is het en welke voordelen kan het een organisatie bieden?

Lean-Six-Sigma-cursus

Lean Six Sigma is een bewezen en toegepaste management benadering gericht op prestatieverbetering van een organisatie.

Lean Six Sigma is een mix van de principes die worden toegepast in zowel Lean als in Six Sigma. Daar waar Lean gaat om snelheid, efficiëntie en procesverbetering, richt Six Sigma zich op effectiviteit en het verwijderen van fouten uit processen. Wanneer deze twee principes worden gecombineerd en juist worden geïmplementeerd, vormen zij tezamen een krachtige management tool welke van grote invloed kan zijn op de prestaties van een organisatie. De mix biedt een gestructureerde aanpak bij het oplossen van problemen. Lean Six Sigma kan organisaties helpen om snelle veranderingen / verbeteringen door te voeren in een organisatie. Dit geldt zowel voor productie- als servicegerichte organisaties.

Kan Lean Six Sigma ook binnen uw organisatie worden toegepast?

Lean Six Sigma werd in eerste instantie alleen toegepast binnen de industrie. Inmiddels wordt de methode gebruikt in bijna alle denkbare branches, zoals de bank- en verzekeringswereld, overheid, zorg, telecom, zakelijke dienstverlening en transport & logistiek.

Doel van Lean Six Sigma

Lean Six Sigma wordt binnen organisaties met name ingezet om doorlooptijden te reduceren, efficiëntie te verhogen en fouten terug te dringen. Dit alles met als doel hogere klanttevredenheid en betere (financiële) resultaten van een organisatie. Bij Lean ligt de focus op het reduceren van het aantal processtappen, waarna de uitkomst van deze processen door inzet van Six Sigma voorspelbaar wordt gemaakt.

Doelgroep

Deze kwalificatie is niet enkel en alleen gericht op managers en aspirantmanagers, maar het is ook belangrijk voor andere medewerkers of vak-experts die betrokken zijn bij het verbeteren van de prestaties van bedrijfsprocessen met inbegrip van: verbeteringsmanagers, operationele lijnmanagers en medewerkers en ondersteunende functies (bv. team managers, project managers, change managers, finance managers, IT-managers en HR-managers).

Definitie van een succesvolle Yellow Belt kandidaat

De kandidaat leert de beginselen van de Lean Six Sigma verbetermethode kennen en begrijpen. In het bijzonder krijgt de kandidaat kennis van:

• De kenmerken en voordelen van een Lean gericht procesverbeteringsproject en van een Six Sigma gericht procesverbeteringsproject

• Het doel van Lean Six Sigma rollen en management

• De omvang en de principes van Lean en Six Sigma en het DMAIC continu verbeteringsmodel

• Het doel, de doelstellingen en de context van de Lean Six Sigma aanpak.

Opbouw van Lean Six Sigma

De Lean Six Sigma methode is opgebouwd uit verschillende niveaus, zogenaamde belts. Het eerste niveau is de Yellow belt waarna de green belt en black belt volgen.

Het doel van de Yellow Belt kwalificatie is om te bevestigen dat een kandidaat over voldoende kennis en begrip van de Lean Six Sigma procesverbeteringsmethodologie beschikt. Daarnaast moet de kandidaat in de praktijk in staat zijn om (als lid van een procesverbeteringsteam) effectief te werken met Lean Six Sigma. De Yellow Belt Foundation kwalificatie is ook een voorwaarde voor de Practitioner Green Belt 1 kwalificatie .

Zelf aan de gang met Lean Six Sigma?

Start dan met onze Lean Six Sigma Yellow belt training!

Neem voor meer informatie, of een vrijblijvend opleidingsadvies contact op met het Vijfhart team zij helpen u graag verder!

 

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid