Programmeertaal Java is meer dan 20 jaar oud

Java ontstond begin jaren ’90 in een klein dochterbedrijf van Sun Microsystems. Na de overname van Sun in 2009 heeft Oracle de Java-technologie in handen gekregen. Onder leiding van Oracle werden grote platformreleases gerealiseerd, waaronder Java 7 en 8. In 2016 zal Java 9 verschijnen, wat de taal modulair en daardoor flexibeler maakt.

James Gosling begon in 1991 het project dat zou leiden tot de programmeertaal, maar pas op 23 mei 1995 werd de taal officieel uitgebracht voor het brede publiek. Zeer verdienstig in de vroege jaren was een Nederlandse programmeur genaamd Arthur van Hoff. Hij was binnen het Java-team verantwoordelijk voor de compiler en heeft een grote invloed gehad op de uiteindelijke specificatie van de taal. Toen Java uiteindelijk ingezet werd als een taal voor het web was hij daar ook nauw bij betrokken.

Bron: Tweakers

Bekijk hier een volledig tijdlijnoverzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en mijlpalen in het twintigjarig bestaan van Java.

Een nieuw Java-tijdperk

Oracle en de Java-community focussen zich nu op nieuwe innovaties in Java 9. De belangrijkste feature die gepland staat voor deze release is Project Jigsaw, dat zich richt op het modulariseren van het platform om het schaalbaar te maken voor nog meer devices. Hierdoor wordt het voor developers makkelijker om library’s en grote applicaties op te zetten en te onderhouden, en tegelijkertijd de veiligheid en prestaties te verbeteren. Andere features die voor Java 9 op de planning staan, zijn het Java Shell, een interactieve tool voor het evalueren van snippets van Java-code; een nieuwe HTTP client API om HTTP/2 en websockets te ondersteunen; een port naar de ARM AArch64 architecture op Linux; een groot aantal updates voor bestaande API’s en een aantal significante verbeteringen aan de prestaties.

“Direct of indirect heeft bijna iedereen op deze planeet met Java te maken. In de meest afgelegen gebieden maakt Java zaken als mobile health en bankieren mogelijk. Miljoenen mensen spelen games als Minecraft. Java is een drijvende kracht van onze wereldwijde economie”, zegt Martijn Verburg, co-leader van de Java User Group in Londen. “Het is van enorm belang dat dit platform wordt beheerd door een partij die snapt welke belangrijke rol Java in de wereld speelt. Oracle werkt uitstekend samen met een enorm diverse community van gebruikers, developers, open source-projecten en grotere ondernemingen. Ik kan niet wachten om te zien wat de volgende generatie engineers weer bedenkt. Met Java lijken de mogelijkheden eindeloos.”

 Bron: Oracle
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid