Office 365 haalt Google Apps in

office365

Microsoft breekt de cloud open! In de zakelijke markt voor cloudsoftware heeft Office 365 Google Apps al ruimschoots ingehaald. Een jaar geleden kwam Microsoft nog niet eens in de buurt van Google, maar de rollen zijn inmiddels helemaal omgedraaid. Verrassend is niet zozeer dat Microsoft groeit op de markt voor zakelijke cloudapplicaties, het is meer het snelle tempo waarin dat is gegaan. Volgens een onderzoek van Bitglass, een leverancier van cloudbeveiliging, had Google vorig jaar nog meer dan het dubbele van Microsoft aan marktaandeel.

Google had vorig jaar 16,3 procent van de markt voor zakelijke cloudapplicaties en zag dat in vijftien maanden tijd stijgen naar 22,8 procent. Office 365 wist zich in die tijd op te werken naar een marktaandeel van 25,2 procent. En, hoe groter bedrijven zijn, hoe meer ze genegen zijn Officie 365 te verkiezen boven Google Apps. Bij bedrijven groter dan 500 werknemers heeft Microsoft een marktaandeel van 34,3 procent t.o.v. Google met 21,9 procent.

Zakelijke cloudmarkt groeit enorm
Bitglass deed zijn onderzoek onder 120.000 bedrijven over de hele wereld en daarin valt op dat de markt voor zakelijke cloudapplicaties enorm groeit. Meer dan de helft van alle bedrijven met meer dan 1000 werknemers heeft zijn e-mailapplicatie in de cloud. De kleinere bedrijven (onder 500 werknemers) doen dat overigens minder, 44 procent.

Hoewel in het onderzoek ook andere applicaties worden meegenomen, zoals Salesforce en Box, blijken de groeicijfers van Google Apps en Microsoft Office 365 het meest indrukwekkend. Bij de grootste bedrijven (meer dan 1000 werknemers) is Google Apps in een jaar tijd met 200 procent gegroeid, en Office 365 zelfs met 500 procent, hoewel aangetekend moet worden dat Microsoft hierin van ver moest komen.

Europa leidt de weg naar de cloud
Opmerkelijk is daarnaast dat Europeanen meer bereid zijn om data in de cloud te stoppen dan Amerikanen. Terwijl de aanbieders juist Amerikaans zijn en de data dus niet altijd even veilig hoeft te zijn voor snuffelende veiligheidsdiensten uit dat land. Finland is leading, met een flinke 78 procent van alle bedrijven die applicaties van Microsoft of/en Google in de cloud gebruiken.

De enorme groei in het gebruik van cloudapplicaties kan misleidend zijn. Het gebruik van e-mail in de cloud is eigenlijk een vorm van gebruik die al gangbaar is sinds het begin van het wereldwijde web. Kantoorapplicaties van Google zijn al heel lang beschikbaar. Maar naar nu blijkt heeft het cloudgebruik van kantoorapplicaties pas echt een vlucht genomen door de beschikbaarheid van Office 365. Daar moet dan weer bij worden aangetekend dat Office 365 vaak wordt gebruikt in een hybride vorm met on-premise Office 2013.

Meer weten over de cloud en wat de mogelijkheden voor uw organisatie zijn? Klik hier voor een overzicht van al onze Cloud Computing trainingen!

Bron: Computerworld
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid