Oracle kondigt relatief kleine en zuinige Sparc-processor ‘Sonoma’ aan

Oracle heeft tijdens de Hot Chips-conferentie een kleine, zuinige en goedkopere variant van de Sparc M7-processor met de naam Sonoma aangekondigd. De octacore met geïntegreerde Infiniband-ondersteuning is bedoeld voor schaalbare enterpriseclusters.oracle_sonoma

De chip is gebaseerd op het ontwerp van de Sparc M7, de omvangrijke chip met 32 cores die Oracle vorig jaar aankondigde en die nog dit jaar moet verschijnen. De omvang is echter aanzienlijk kleiner en Oracle heeft gekozen voor verregaande integratie. Dit moet tot lagere latency, verbruik en kosten leiden en Sonoma moet dan ook schaalbaar ingezet kunnen worden bij enterprise clusters en clouddiensten.

Sonoma beschikt over acht cores, opgedeeld in twee clusters, en kan 64 threads afhandelen. Elk cluster bevat 8MB L3-cache, 256KB L2-instructiecache en twee 246KB L2-datacaches. Daarnaast is er per core 16KB L1I + 16KB L1D-cache. Ook zijn er twee ddr4-geheugencontrollers die in totaal vier 2133/2400-kanalen aan kunnen spreken. De geheugenbandbreedte piekt op 77GB/s. Verder is Sonoma voorzien van twee geïntegreerde InfiniBand-links voor een bidirectionele bandbreedte van 28GB/s en zijn er twee pci-e 3.0-links.

Oracle heeft Sonoma van Database Accelerators (DAX) voorzien die analysetoepassingen voor Oracle-databases aanzienlijk moeten versnellen. De accelerators kunnen overweg met zowel gecomprimeerde als ongecomprimeerde formaten. Applicaties kunnen werk via de hypervisor-api aanleveren en synchroniseren via een gedeeld geheugen.

Wanneer de chip precies beschikbaar komt en tegen welke prijs is nog niet bekend.

Bron: Tweakers en The Register
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid