SQL Conversiefuncties in Oracle

In Oracle SQL kunnen we data, string en getallen omzetten naar elkaar. Dit kan door gebruik te maken van verschillende conversiefuncties.

We kennen hiervoor onderstaande functies:

  • TO_NUMBER: maakt een numerieke waarde van een string.
  • TO_CHAR: maakt een string van een numerieke waarde of datum
  • TO_DATE: maakt een datumveld van een string

Voorbeelden conversie functies

We zullen nu de twee meest gebruikte conversie functies (resp. TO_CHAR en TO_DATE) aan de hand van een aantal voorbeelden verder toelichten.

De systeemdatum wordt momenteel in het standaard datumformaat weergegeven (dwz. DD-MON-YY) in onze output. Dit datumformaat is afhankelijk van instellingen in de database en instellingen in de SQL client, in ons geval dus SQL Developer. Meer hierover vindt u in de cursus Oracle SQL deel I

Wanneer we een datum met een ander formaat willen weergeven in onze output, bijvoorbeeld met de maand voluit geschreven, vier cijfers voor het jaartal en inclusief de volledige tijd, dan kunnen we dit realiseren met behulp van een conversiemasker binnen de TO_CHAR functie.

Klik hier voor de verdere uitwerking op Vijfhart.nl

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid