SQL Server Denali

Vorige week ben ik de hele week in Amerika geweest op de jaarlijkse PASS Community Summit. Een week boordevol SQL Server content, van de ‘known stuff’ tot en met de nieuwste features. Op de keynote werd, onder andere, de nieuwste versie van SQL Server, codename Denali, getoond. Sinds kort is deze versie te downloaden van http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/product-info/future-editions.aspxSQL Pass Summit 2010

Eén van de opvallendste zaken voor DBA’s is de verbeterde always-on technologie. Tot nu toe hebben we als het om high availability gaat de keuze uit log-shipping, mirroring en clustering (en natuurlijk wat we zelf bereiken met replicatie). De nieuwe always-on feature is voor een groot deel een sterk verbeterde mirroring. We kunnen meer databases tegelijkertijd configureren voor mirroring, waarbij we meer dan één ‘secondary’ kunnen maken, en we de secondaries ook beschikbaar kunnen maken voor reporting workload en zelfs voor het maken van de normale backups. En met het nieuwe dashboard in Management Studio hebben we in één keer overzicht over de stand van zaken.

Ook gaaf is de nieuwe kolom-store. Dit is een soort index waarbij de data niet record voor record wordt opgeslagen, maar juist kolom voor kolom. Hier kunnen spectculaire performance winsten gehaald worden.

Helaas zitten niet alle mooie features al in CTP1. We zullen nog moeten wachten tot de volgende CTP om daar echt mee te kunnen gaan spelen. En RTM? Dat zal (helaas) nog wel ongeveer een jaar duren.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid