*** Acceptatie data *** De systeembeheerder draagt primair zorg voor een stabiel systeem dat dagelijks beschikbaar is voor de toepassingen van de gebruikers. Zo’n stabiele omgeving kan worden bereikt door preventieve maatregelen te nemen om calamiteiten te voorkomen; mochten zich desondanks toch problemen voordoen, dan moet de systeembeheerder voldoende vaardigheden hebben om de oorzaak op te sporen en te verhelpen.
Daarnaast is de systeembeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud van systeem-software, het configureren van randapparatuur (bijv. printers), het opzetten en onderhouden van filesystemen, en het starten en stoppen van het systeem.
Genoemde taken vereisen een gedegen kennis van de onderliggende concepten van een Linux-systeem. Niet elke dag aangeleerde kunstjes uitvoeren, maar vanuit een totaalbeeld gefundeerde beslissingen nemen. Pas dan wordt beheren beheersen!
In de cursus Linux systeembeheer gaan we in op de concepten, maar ook op de detailkennis die benodigd is om de meest gangbare Linux-varianten te kunnen beheren en configureren. De cursus behandelt onderwerpen als systeem-installatie, startup en shutdown, diskruimte-beheer en filesysteembeheer. Tijdens de cursus worden meerdere zelfstandige opdrachten uitgewerkt, zodat u de behandelde stof ook daadwerkelijk beheerst aan het einde van de cursus.