Certified Pragmatic Java Programmer

De term “Oracle Certified Programmer – Java SE 6 Programmer” staat indrukwekkend op het CV van een IT-er. Certificatie is toch een soort programmeurs-rijbewijs. Als je in het bezit bent van een dergelijke titel wordt je geacht degelijke software te kunnen schrijven. Als Oracle immers zegt dat je competent bent, moet een recruiter of iemand van personeelszaken daar dan nog aan twijfelen tijdens een sollicitatiegesprek? Ja en nee.

Basisschooldiploma

Een OCP certificaat is net zoiets als een basisschooldiploma. Je kent de basisvaardigheden, je kunt lezen en schrijven, rekenen en spellen. Je kent de basiselementen van de taal en grammatica. Een OCP certificaat is net zoiets; je kent de basiselementen en grammatica en met behulp van spellingscontrole (lees: de compiler) kun je hele aardige opstellen (lees: applicaties) schrijven. Deze kennis is een absolute minimale vereiste voordat je je kunt wagen aan het echte werk: het schrijven van een goed betoog, column of weblog artikel.

Certificeringsexamen

Hoewel het OCP certificaat kennis vereist van OO-best practices zoals low coupling en high cohesion wordt hier maar kort op ingegaan. Als je geluk hebt kom je op het certificaatexamen hier maar een of twee vragen over tegen. De rest van het examen bestaat uit API kennis, Java syntaxis en constructies. Ook het Developer examen (voorheen SCJD) gaat verder niet in op hoe je nette, simpele en elegante code schrijft. Kennis van bijvoorbeeld overridden enum-methodes is altijd handig, maar is “slechts” uitbreiding van de Java woordenschat en spellingskennis. Minstens net zo belangrijk is kennis van stijl, opbouw en samenhang. Een Oracle Certified Pragmatic Programmer certificaat moest maar eens in het leven geroepen worden, met onderwerpen zoals Design with Contracts, Crash Early en Don’t Live with Broken Windows.

Hebben van kennis en toepassen van kennis

Moeten we dan maar geen waarde meer hechten aan certificatie? Nee, want het is een teken dat de bezitter er van in ieder geval zijn of haar kennis up-to-date wil houden. Dat is op zich al een goede eigenschap van een pragmatisch programmeur. Maar het maakt je nog geen ervaren, all-round programmeur die gaat voor eenvoud en elegantie. Er is een groot verschil tussen het hebben van kennis en het kunnen toepassen van die kennis, afhankelijk van de omstandigheden. Het OCP certificaat moet dan ook gezien worden als bewijs dat iemand de Java-taal, syntaxis, regels en uitzonderingen kent. Met die kennis kun je compilerende code schrijven, net als een kort opstel op de basisschool. Het maakt je nog geen goede columnist of schrijver van een spannend boek, maar het is een goed begin van je Java carrière. De Nobelprijswinnaar voor de literatuur is ook ooit begonnen met boom-roos-vis.

Bram Rooijmans – docent OCP Java SE 6 Programmer examen training.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid