Datacenters: de hemel op aarde

datacenter

De Nederlandse datacentermarkt groeit hard en staat er internationaal gezien sterk voor. Amsterdam is op dit gebied de snelste groeier van Europa en de onbetwiste Digital Gateway to Europe. Maar het is niet alleen Amsterdam wat de klok slaat. In heel Nederland is een sterke groei aan datacenters te zien. Speciaal rond steden als Rotterdam, Eindhoven en Groningen. Daar waar veel kennisintensieve en innovatieve bedrijven zich bevinden.

De branche vormt een onmisbare ruggengraat voor de Nederlandse economie en maatschappij. Voor nu, maar ook steeds meer voor de toekomst. Dat wordt onderstreept in het Dutch Datacenter Report 2015 van de Dutch Datacenter Association, dat onlangs aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant werd uitgereikt.

Report
Het onderzoek richtte zich op commerciële datacenters die fysieke ruimte aanbieden voor het huisvesten van IT-apparatuur van bedrijven. Grote internationale partijen zoals Google en Microsoft zijn daarin niet meegenomen; ook bedrijven met een eigen datacenter zijn buiten beschouwing gelaten. Het onderzoek zal vanaf nu jaarlijks worden gehouden.
Van alle datacenters in Nederland staat 63% in Noord-Holland. Dat betekent dat bijna 40% van de datacenters in andere provincies staat. Zuid-Holland, Noord-Brabant en Groningen zijn hier goed in vertegenwoordigd.

De onderzochte datacenters hebben inclusief kantoorruimte gezamenlijk een oppervlakte van in totaal 460.000 m2 met 350 MW aan vermogen. Bij de grote aanbieders is tussen 70% en 90% van de ruimte verhuurd, bij kleinere partijen is dit tussen de 25% en 50%. Ongeacht de huidige overcapaciteit heeft 50% van de datacenters dit jaar plannen om uit te breiden. 50% van de ondervraagde partijen denkt zelfs binnen 5 jaar een nieuw gebouw neer te zetten.

Datacenters zijn niet enorm arbeidsintensief. Toch spelen ze een niet te onderschatten rol voor de werkgelegenheid. Alle datacenters samen bieden een werkgelegenheid van 2100 FTE. De economische effecten van datacenters reiken verder dan de werkvoorziening op de locaties zelf. De Nederlandse datacenters vormen meer en meer een ecosysteem. Dat systeem vormt een belangrijke basis voor tal van bedrijven, van start-ups tot corporates, van IT-leveranciers tot de maakindustrie. Maar door verregaande digitalisering zijn ook maatschappelijke instituten als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen sterk afhankelijk van dit ecosysteem.

Stijn-GroveToename cloud
Het overgrote deel van de datacenters (45%) wordt gebruikt door technologiebedrijven zoals hosting providers, ISV’s en online dienstverleners. De cloud is daarbij een grote aanjager en bovendien een groeiende trend. De onderzoekers verwachten dan ook snel dat meer dan de helft van datacenters door technologiebedrijven gebruikt wordt. Datacenters zijn daardoor onmisbaar in de huidige kenniseconomie.

Wim van de Donk, kon het niet mooier zeggen tijdens zijn speech: “Als de cloud de nieuwe hemel is, dan zijn datacenters de hemel op aarde.” En zo is het!

Het volledige rapport Dutch Datacenter Report 2015 is nu hier online beschikbaar.

Door: Stijn Grove, Directeur Dutch Datacenter Association

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid