Handleiding Oracle OCA 11g & 12c Certificering

OCA Basislevel Certificering

Oracle Certified Associate (OCA) is het basislevel van Oracle certificering voor Oracle DBA’s en applicatieontwikkelaars. Oracle onderkent voor elke doelgroep een apart OCA traject, zo kennen we bijvoorbeeld het OCA DBA traject en het OCA PL/SQL Developer traject.Oracle Certificering

Met het OCA DBA 11g certificaat op zak kun je doorgaan voor het OCP DBA 11g examen. Na het OCP examen is het ook nog mogelijk om een OCM examen af te leggen. Tijdens dit examen kan elk facet van Oracle aan bod komen, van RAC tot Spatial, van RMAN tot Dataguard.

Oracle kent ook nog de mogelijkheid om op bepaalde vakgebieden Expert te worden, dit zijn de zogenaamde OCE examens. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan SQL Expert, Tuning Expert en RAC Expert. De meeste OCE examens kunt u pas afleggen wanneer u OCP gecertificeerd bent.

De Oracle OCA 11g en 12c examens

Om Oracle Certified Associate te worden moet je twee specifieke examens halen. De eerste is voor SQL, de tweede is voor DBA.
 1. Het eerste examen voor SQL kun je online afleggen.
 2. Het tweede examen voor DBA (deel I) moet worden afgelegd bij een Pearson VUE testcenter waarvan er meerdere in Nederland te vinden zijn. Zie www.pearsonvue.com/oracle.

Voor (medewerkers van) Oracle Partners is het belangrijk om een company ID door te geven zodat je als partner de credits kunt ontvangen voor behaalde certificeringen.

Voorkennis & Training

Een gedegen voorkennis van Oracle SQL en DBA  is vereist om het examen te kunnen behalen. Gedegen training of extra examenvoorbereiding is hierbij (meestal) noodzakelijk.

OCA SQL 11g & 12c examens

Na het opdoen van de vereiste SQL voorkennis en het eventueel volgen van een OCA SQL examentraining (niet vereist, wel een pre) kan een OCA SQL examen gedaan worden.

Haal één van onderstaande examens voor OCA SQL:

 • 1Z0-007 Oracle OCA DBA 9i Introduction to SQL (kan online)
 • 1Z0-047 Oracle Database SQL Expert (kan niet online, let op voor dit examen is aanvullende SQL voorkennis vereist tov eerder genoemde)
 • 1Z0-051 OCA: Oracle Database 11g-SQL Fundamentals-I (kan online)
 • 1Z0-061 OCA: Oracle Database 12c SQL Fundamentals (kan online)
 1. Kosten zijn $125 voor een non-proctored Exam eVoucher
 2. Deze examens zijn in de Engelse taal en duren 120 minuten (deze tijd is krap volgens een ervaringsdeskundige)
 3. De voucher store is bereikbaar onder telefoonnummer 0800-0235323
 4. Non-proctored  examens kunt u online afleggen, hiervoor hoeft u niet naar een Pearson VUE testcenter: http://education.oracle.com/pls/web_prod-plq-dad/db_pages.getCourseDesc?dc=D46472&p_org_id=41&lang=NL
Deze certificering eVoucher kan worden gebruikt voor elke online non-proctored Oracle Certification Program examen geleverd via Pearson VUE. Voor meer informatie over dit examen, verwijzen wij u naar certification.oracle.com. Een eVoucher is 12 maanden geldig en kan online worden ingewisseld worden op www.pearsonvue.com/oracle. Na het aanvragen van de eVoucher ontvangt u een e-mail met daarin het eVoucher nummer, vervaldatum en instructies over hoe de eVoucher te gebruiken. Online examens moeten uiterlijk op de vervaldatum, vermeld op de eVoucher, worden afgerond. Een eVoucher  kan niet worden verlengd. Een eVoucher kan worden gebruikt door één persoon, één keer en alléén voor een examen korting / vergoeding. eVouchers zijn niet-terugbetaalbaar en niet-opzegbaar en kunnen niet worden ingewisseld voor contant geld of krediet.

OCA DBA 11g  & 12c examens

Na het opdoen van de vereiste Oracle DBA voorkennis en het eventueel volgen van een OCA DBA examentraining (niet vereist, wel een pre) kan het OCA DBA examen gedaan worden.

Haal het onderstaande examen voor OCA DBA:

 • 1Z0-052 OCA: Oracle Database 11g: Administration I

Of

 • 1Zo-062 OCA: Oracle Database 12c: Installation and Administration
 1. Kosten zijn $195 voor een proctored exam eVoucher (OU Core Certification Exam eVoucher)
 2. Dit examen is in de Engelse taal en duurt 90 minuten (deze tijd is krap volgens een ervaringsdeskundige)
 3. De voucher store is bereikbaar onder telefoonnummer 0800-0235323
 4. Bovenstaande examen dient u op locatie af te leggen bij een Pearson VUE testcenter: http://education.oracle.com/pls/web_prod-plq-dad/db_pages.getCourseDesc?dc=D20801&p_org_id=41&lang=NL

Deze certificering eVoucher kan worden gebruikt voor een Oracle Certification Program Core, middleware of Server en Storage Systems examen (exclusief Java, Oracle Solaris, Oracle Solaris Cluster, MySQL, en Netbeans en examens). Dit eVoucher is 12 maanden geldig en kan worden ingewisseld bij een Pearson VUE Authorized Test Center (PVTC) of Oracle Testing Center (OTC). Na het aanvragen van de eVoucher ontvangt u een e-mail met daarin het eVoucher nummer, vervaldatum en instructies over hoe de eVoucher te gebruiken. Het examen moet uiterlijk op de vervaldatum vermeld op de eVoucher worden afgerond. Een eVoucher  kan niet worden verlengd. Een eVoucher kan worden gebruikt door één persoon, één keer en alléén voor een examen korting / vergoeding. eVouchers zijn niet-terugbetaalbaar en niet-opzegbaar en kunnen niet worden ingewisseld voor contant geld of krediet.

Voor  Oracle Database 12c is er nu ook een upgrade examen. Ben je in het bezit van een 9i, 10g of 11g OCP certificering dan kun je door het succesvol afronden van examen:

 • 1Z0-060 Upgrade to Oracle Database 12c

Handige Links

Deze handleiding is bedoeld als hulpmiddel voor geïnteresseerden. Het opvolgen van deze handleiding zorgt voor een optimale voorbereiding maar biedt natuurlijk geen garantie voor het behalen van het examen.

Bij vragen of onduidelijkheden verzoeken wij u om contact met Vijfhart IT-Opleidingen op te nemen op 088-5427848 (ook voor een gratis en vrijblijvend certificeringsadvies).

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid