OBIEE voor gestructureerde en ongestructureerde data

OBI EE wordt als BI tool door Oracle en haar implementatie partners vooral gepositioneerd als geavanceerde rapportage en dashboard omgeving. Dit artikel gaat over het onderliggende integratie platform: de BI Server. Tot nog toe de grote onbekende in de wereld van Oracle BI.

De Oracle BI Server

De BI Server is het onderliggende integratie platform en in de architectuur van OBI EE geplaatst is tussen de databronnen en de rapportage en analyse omgeving. In praktijk wordt de BI Server vaak ‘de tussenlaag’ genoemd, maar eigenlijk is dat een understatement, omdat het veel meer is dan dat. Oracle noemt het in haar product positionering het Common Enterprise Information Model. Een mond vol terminologie, maar het dekt in feite wel de lading.

De BI Server is veel meer dan een tussenlaag tussen de brondata en de rapportage omgeving. OBIEE wordt in de praktijk vaak geïmplementeerd bij bestaande Oracle klanten die beschikken over een Oracle installed base. Voor OBIEE een veilige omgeving, omdat er vanuit de database vaak voldoende mogelijkheden zijn om de data juist te modelleren voor rapportage doeleinden en om bijvoorbeeld aan indexering te doen.

De ware aard van de BI Server komt pas naar boven op het moment dat je OBIEE rechtstreeks implementeert op het bronsysteem. Operational BI in optima forma. Zoals bijvoorbeeld de implementatie van OBI door AORTA bij Scandinavian Tobacco Group uit Eersel (STG) die beschikken over een AS400 omgeving met een DB/2 database. Nadat verschillende andere BI leveranciers er niet in slaagde om de data te ontsluiten en juist te presenteren, slaagde OBIEE wel voor de test. Nadat de connectie naar de DB/2 omgeving eenvoudig was gerealiseerd moesten er nog diverse obstakels overwonnen worden om de data in het juiste formaat te presenteren. De database architectuur van de DB/2 omgeving is opgebouwd uit longfields met parametergestuurde veld attributen, zoals bijvoorbeeld een valutacode en of het een positief of een negatieve waarde betreft. Dit was geen probleem voor de BI Server, zoals ook het oplossen van een gebroken boekjaar in de gewijzigde financiële rapportagestructuur.

Geen Datawarehouse meer nodig?

Nu we een BI omgeving rechtstreeks op het bronsysteem implementeren wordt de vraag natuurlijk opgeroepen of we dan helemaal geen datawarehouse meer nodig gaan hebben in de toekomst. In deze discussie is er geen sprake van een zwart/wit situatie. Scandinavian Tobacco Group heeft sinds 1985 historische data in haar operationele omgeving bewaard en heeft ook geen behoefte aan bijvoorbeeld slowly changing dimensions om historische data tegen oorspronkelijke productgroeperingen te analyseren. Al met al belangrijke randvoorwaarden om geen datawarehouse te gaan realiseren.

Het risico op performance problemen blijft natuurlijk ook bestaan, ondanks alle cache functionaliteiten. De architectuur van de BI Server stelt ons in staat om hier flexibel mee om te gaan. De BI Server is opgebouwd uit een 3 lagen model. De Connectivity Layer die de connectie legt naar de brontabellen, de Business Layer waarin je model definieert en je business rules vastlegt en de Presentation Layer waarin je bepaalt wie toegang krijgt tot welke informatie. Door deze gelaagdheid zijn we bijvoorbeeld in staat om enkel die data die een onevenredig grote belasting op het bronsysteem veroorzaken als afzonderlijke bron te gaan beschouwen. Op het moment dat die problemen zich voordoen, implementeren we in de database tabellen die de data op een juiste manier aggregeert en indexeert, zodat de performance verbetert.

De mogelijkheden die de BI Server te bieden heeft, heeft ook zo zijn impact op de projectaanpak. De flexibiliteit en de schaalbaarheid stellen ons in staat om het rechtstreeks implementeren van OBIEE als uitgangspunt te hanteren. De klant heeft sneller resultaat en we maken veel effectiever gebruik van de technologie die ons aangeboden wordt.

Performance
Op Oracle Open World in oktober 2011 heeft Oracle de lancering aangekondigd van de Oracle BI Exalytics machine. Exalytics is het nieuwste product in de Exa-lijn, waar we Exadata voor data warehousing en Exalogic voor cloud computing al kennen. Exalytics is het antwoord van Oracle voor het in-memory analyseren van grote hoeveelheden data. De eerder aangekochte Times-Ten databases vinden we terug in Exalytics. Met Exalytics worden aanzienlijke performance verbeteringen aangebracht in een schaalbare omgeving voor het analyseren van bedrijfs- en planningstoepassingen.

YOUTUBE :

Exalytics is een vooraf opgestelde hardware en software configuratie die een volledig geoptimaliseerde omgeving aanbiedt van de Oracle BI Foundation, bestaande uit OBIEE en Essbase, met de TimesTen in-memory database. In Exalytics is het mogelijk om met de Times-Ten technologie tot 1 Terabyte in het interne geheugen van de server te laden. Als er dan ook nog gebruik wordt gemaakt van compressie mogelijkheden kan de hoeveelheid data oplopen tot 5 a 7 Terabyte aan in-memory data. Presentaties met de Speed-of-Thought liggen dan binnen handbereik. Exalytics kan los of in combinatie met Exadata worden gebruikt, dat maakt Exalytics inzetbaar voor een grotere groep klanten. De minimale instapmogelijkheden zijn op dit moment officieel nog niet bekend, maar Aorta Business Intelligence verwacht dat dit voor veel bestaande en nieuwe Oracle BI klanten zeker tot de mogelijkheden gaat behoren.

Big Data
Oracle Big Data Appliance is een door Oracle ontworpen systeem (hardware en software!) geoptimaliseerd voor het verwerven, het organiseren en het laden van ongestructureerde data in Oracle Database.

Deze appliance omvat o.a. Oracle NoSQL Database, Oracle Data Integrator Application Adapter for Hadoop, Oracle Loader for Hadoop, en Oracle R Enterprise. Deze software is ook onafhankelijk van de appliance te gebruiken.

Oracle R Enterprise integreert het, als Open-Source beschikbare, statistische pakket R met Oracle Database 11g. Met Oracle R Enterprise kunnen analisten en statistici eenvoudig met de R-client gebruik maken van de gegevens die zijn opgeslagen in Oracle Database 11g.
De technologie van R wordt al jaren gebruikt in de wetenschappelijke wereld en die van Research and Development. Het werken met grote hoeveelheden aan ongestructureerde data en het zoeken naar verbanden daarvan geeft een volledig nieuwe dimensie aan de BI wereld zoals we die tot nu toe kende. De door Oracle toegevoegde functionaliteit van R naar Oracle R Enterprise stelt ons in staat om met R technologie grote hoeveelheden aan data te analyseren in de database.

YOUTUBE :

Kijk op youtube naar de vervolg episodes van het Big Data verhaal en zie hoe het verhaal uiteindelijk een Small Data verhaal wordt.
R kent een gigantisch grote diversiteit aan visualistiemogelijkheden die specifiek zijn ontworpen voor het inzicht geven in grote data sets. Het combineren van deze visualisaties met OBIEE opent een wereld met nieuwe mogelijkheden.

Evaluatie

Bij OBIEE klanten met een goed gestructureerde (Oracle)omgeving vinden we in de praktijk vaak een eenvoudig ingerichte BI Server. Deze klanten worden enthousiast als we andere versnipperde databronnen (Excel, Access, SQL Server) heel eenvoudig aan de bestaan-de rapportages kunnen toevoegen. De rapportages zijn losgekoppeld van de opslagstructuur en geven een enorme flexibiliteit en snelheid om in de behoefte van de business te kunnen voldoen.

De BI Server zou pas echt zijn ware aard kunnen laten zien bij organisaties die wel beschikken over een versnipperd IT landschap met ingewikkelde modellen en onduidelijke datastructuren met zowel gestructureerde als ongestructureerde data. De kracht van de BI Server komt dan nog beter tot zijn recht. Zo blijven veel organisaties verstoken van een BI architectuur die ze uitstekend kan helpen om in tijden van economische neergang een BI omgeving te implementeren die niet alleen vandaag maar ook in de toekomst om kan gaan met een snel veranderende wereld.

Bekijk alle Oracle BI trainingen op onze website en vraag vrijblijvend informatie of een offerte aan.

Dit artikel is geschreven door Leander van Dongen (leander.van.dongen@aortabi.nl) van Aorta BI

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid