Pagina-einde binnen Report Studio van IBM Cognos 8

Mijn naam is Lex Pierik, voor Vijfhart geef ik onder andere de business intelligence training “Cognos 8 Introduction and reporting”. Eén specifiek onderdeel uit deze training wil ik hier graag met u delen, namelijk het afdwingen van een pagina einde op een groep in het rapport.

Pagina-einde Impromptu vs. Report Studio/IBM Cognos 8

Voor wie bekend is met de voorgaande rapportagetool van Cognos, Impromptu, heeft ervaren dat door het zetten van een simpel vinkje binnen de eigenschappen van een groep elke groep afzonderlijk op een pagina wordt getoond. Erg handig als men bijvoorbeeld een overzicht per medewerker moet uitdelen en men niet wilt dat twee medewerkers op één enkel a4-tje moeten kijken. Met de komst van Report Studio/IBM Cognos 8 is het wat complexer dan enkel het zetten van een vinkje. Aangezien veel rapportontwikkelaars hier tegen aanlopen wil ik graag in deze korte uitleg met u delen hoe dit binnen Cognos 8 gerealiseerd kan worden.

Via de verkennerbalk (middenbalk in Report Studio) moet in de paginaverkenner gekozen worden voor het mapje “Rapportpagina’s”. Er verschijnt nu een overzicht van alle in het rapport aanwezige pagina’s. Voeg vanuit “Invoegbare objecten” een paginaset toe aan de rapportpagina’s en sleep de pagina waarop de page-break gewenst is naar “Detailpagina’s”. Let hierbij vooral op dat deze pagina onderdeel wordt van de detailpagina en niet erboven of beneden komt te staan (zie figuur 1).

Figuur 1: Pagina 1 onderdeel maken van de paginaset

Koppel met behulp van de eigenschappen (links onderin het scherm) van de paginaset deze aan de reeds aanwezige Query en selecteer in hetzelfde eigenschappenscherm voor “Groeperen en sorteren”. Sleep vervolgens het veld waarop een nieuwe pagina gestart moet worden naar de map “Groepen” (zie figuur 2).

Figuur 2: Paginaset binnen eigenschappen koppelen aan Query en aangeven op welke groep er een nieuwe pagina moet komen

Het  eindresultaat van de paginaset ziet er nu getrapt uit (zie figuur 2) waarbij de pagina die op is genomen in de detailpagina’s van de paginaset, op basis van de gekozen groep opgedeeld wordt.

Figuur 3: Het resultaat van de pagina einde op een groep

Inderdaad dus wat meer stappen dan één vinkje zetten, maar ook veel meer mogelijkheden dan binnen Impromptu.

De cursus die wij geven bij Vijfhart zit vol met dit soort praktische oplossingen, zodat u straks nog beter in staat bent fantastische Cognos rapporten te bouwen.

Meer informatie over de cursus Cognos 8 Introduction and reporting

Of bekijk alle Cognos Trainingen

Tags:
Business IntelligenceCognosCognos8CursusIBMImpromptuopleidingReporttraining
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid