SPSS: Van gegevens naar resultaten en conclusies, en alles wat er tussen zit!

SPSS-Cursus

Om gegevens goed te kunnen interpreteren, er resultaten uit te halen en conclusies aan te verbinden zijn er talloze BI en statisiek pakketten beschikbaar. Een van die pakketten is SPSS.

Het programma SPSS (oorspronkelijk Statistical Package for the Social Sciences) en later Superior Performing Software Systems, is een statistisch pakket. Sinds 2009 heet het IBM SPSS Statistics. Het pakket heeft een enorm uitgebreid scala aan statistische toetsen. Voor een onervaren gebruiker kan dit een struikelblok zijn. Hoe krijg ik mijn gegevens ‘in het pakket’? Wat moet ik met mijn gegevens verder nog doen? Welke toets moet ik gebruiken? Wat betekent een uitkomst van een toets? Wat kan ik concluderen? En hoe presenteer ik mijn uitkomst?

Het zonder voorkennis gebruiken levert alleen maar hoofdbrekens op en zal leiden tot het niet (goed) gebruiken van SPSS. Veel opleidingen geven studenten en scholieren een introductie in SPSS. Maar wanneer men na het afstuderen alsnog, op professionele basis, gebruik gaat maken van SPSS ontbreekt vaak de routine.

Wat kan ik doen met SPSS?

SPSS is bij uitstek een statistisch pakket, maar ook het alle gegevensbewerkingen en presentatie van resultaten is met SPSS mogelijk. Met SPSS kunt u uw gegevens invoeren, gegevens bewerken, sorteren en ordenen. U kunt allerlei statistische toetsen uitvoeren en de resultaten kunt u bewerken naar figuren en tabellen.

SPSS-Datamining-Cursus
Datamining: In de cursus krijgt u een oefening om een grote dataset te verkennen

Hoe kom ik aan de  benodigde kennis om SPSS goed te kunnen gebruiken?

Om alles te kunnen halen uit de functionaliteit die SPSS in zich heeft biedt Vijfhart een tweetal cursussen aan op dit aan op dit vlak.

Allereerst is er de SPSS Introductie cursus.
De ervaring leert dat het beginniveau van de cursisten in niet alle gevallen gelijk is. Een deel van de cursisten heeft al ervaring met SPSS en is meer geïnteresseerd in welke statistische toetsen er zijn en hoe deze te gebruiken. Een ander deel leert SPSS van het begin en heeft meer behoefte aan uitleg over het invoeren, bewerken en weergeven van gegevens. Voor deze laatste groep is de SPSS Introductie cursus ontwikkeld. In deze cursus wordt extra aandacht gegeven aan het gereed zetten van de gegevens, het bewerken van gegevens en de mogelijkheden in SPSS voor het verkennen van de gegevens. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het presenteren van gegevens met figuren en tabellen.

Daarnaast bieden wij al meerdere jaren de drie daagse cursus SPSS en onderzoekvaardigheden aan. Hier kunnen deelnemers hun kennis kunnen ophalen en meer leren te halen uit SPSS.
Het belangrijkste onderdeel van SPSS blijven de statistische toetsen. In de cursus SPSS en onderzoekvaardigheden krijgt u uitleg over het gebruik van de meest voorkomende statistische toetsen. Niet alleen leert u deze te gebruiken, maar u krijgt ook uitleg over wat wel en niet kan met een toets en uitleg over veelvoorkomende valkuilen in onderzoek en het gebruik van statistiek.

Met beide cursussen bent u volledig toegerust om SPSS in uw dagelijkse praktijk te gebruiken.

Wilt u meer informatie over onze SPSS cursussen of een vrijblijvend opleidingsadvies? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Over de auteur
Leon Crommentuijn is een zelfstandig onderzoeker, adviseur en cursusleider.
“Ik vind het belangrijk dat cursisten bij de cursus SPSS leren hoe ze het pakket kunnen gebruiken, maar ook dat ze kritisch (gaan) kijken naar de resultaten. Maar al te vaak zie je, zelfs in rapporten van gerenommeerde bureaus en instituten, dat een statistiek verkeerd gebruikt of geïnterpreteerd wordt. Ik wil cursisten juist die basis geven van SPSS, zodat ze begrijpen wat ze doen. Verder wil ik dat ze weten wat ze wel en niet kunnen zeggen op basis van een uitkomst. “
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid