Zwaardere eisen Oracle Certified Associate en Oracle Certified Professional Java 7 Programmer

CertifiedHet is inmiddels weer enige tijd geleden, om precies te zijn september 2011, dat hier  een blog item verscheen over de nieuwe features van Java 7 en de gevolgen voor Java certificering. Op dat moment waren de examen eisen nog niet duidelijk en kon alleen een voorspelling gedaan worden op grond van de bruikbaarheid van de nieuwe features. Inmiddels is het examen al geheel bijgewerkt naar Java 7 en staat Java 8 alweer voor de deur.

Raising the bar
Oracle heeft het certificeringstraject voor Java 7 flink gereviseerd. Oracle noemt het zelf “raising the bar”, waarmee ze aangeeft dat de eisen verzwaard zijn, en nu meer dan ooit de nadruk wordt gelegd op het verkrijgen van geavanceerde vaardigheden die beter opgelijnd zijn met de eisen gesteld door de industrie. Het OCA7 examen is zo opgebouwd dat het niet alleen de dagelijkse programmeer vaardigheden test, maar ook de vaardigheden noodzakelijk om in een project te functioneren.  Het OCP7 examen is moeilijker dan ooit, volgens Oracle. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de basiskennis, lees OCA7, aanwezig is, sterker nog, voor nieuwkomers is het verplicht. Voor bezitters van een eerder OCP of SCJP certificaat kan een alternatief upgrade examen worden gedaan.

Meer diepgang en focus Java SE Fundamentals
Het OCA examen is dus vanaf Java 7 verplicht voor OCP7 en dat is goed te zien aan de examendoelen. In het OCA 5/6 examen was duidelijk te zien dat het hier een aparte certificering betrof, losstaand van het OCP6 examen. De onderwerpen zoals Algorithms,  Client technologie , Server  technologie, en Java platform & Integration Technologies, die niet zo thuishoren in de Java  Standard Edition(JSE),  hebben in OCA7 plaats gemaakt voor meer diepgang en focus op de Java SE Fundamentals.

OCA7 en OCP7
In OCP 7 wordt de nadruk gelegd op de meer geavanceerde onderwerpen zoals Java Class Design, Object Georiënteerde Principes, Generics, Collections, en Multithreading. Nieuwe onderwerpen in dit examen zijn Java NIO2, Concurrency, en het bouwen van applicaties met JDBC. Wat niet nieuw is in Java 7 maar wel in het examen, is de nadruk op de design patterns DAO, Singleton, en Observer. De onderdelen van Project Coin, een verzamelproject voor nieuwe, relatief kleine bruikbare features, komen zowel in OCA7 als in OCP7 terug. Zo zijn binaire ondersteuning en underscores in primitieve waarden onderdeel van OCA7, terwijl autoclose (try with resources), Strings in switch statements, multi catch, diamond syntax, en @SafeVarags, onderdeel zijn van OCP7.

De hernieuwde focus op de Java Standard Edition voor zowel OCA7  als OCP7  en daarmee het afscheid van onderwerpen op gebied van server technologie en integratie, verhoogt de waarde van het certificaat. In plaats van twee onafhankelijke leerpaden voor OCA en OCP is er nu één pad voor Oracle Certified Java Professional, die begint bij de fundamentals en eindigt met Advanced.

Tips examenvoorbereiding
Tenslotte nog wat tips om jezelf voor te bereiden op het examen. Bij Vijfhart bieden we voor OCA en OCP certificeringscursussen aan. Hierbij wordt de cursist via klassikaal studeren, discussiëren en zelf testen, in twee dagen voorbereid op het examen. Dan ben je er nog niet maar je weet wel wat er van je verwacht wordt, hoe het staat met de parate kennis, en wat je nog moet doen om er te komen. De combinatie van een boek, oefenen via zelfgemaakte Java applicaties, en het testen met een  testprogramma als Enthuware, geven de verdere nodige voorbereiding op het examen.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
Algemene voorwaarden

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid